Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Νέες αρμοδιότητες σε έργα και μελέτες αναλαμβάνει το ΤΕΕ


 Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες ωρίμανσης, προετοιμασίας, διενέργειας διαγωνισμών και υλοποίησης μελετών και έργων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης πανελλαδικής εμβέλειας.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή αναβαθμίζεται αφενός μεν ο ρόλος του ΤΕΕ, ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας αφετέρου δε δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μηχανικών μελών του στη «μάχη» για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών, που ξεκλειδώνουν για τη χώρα μας, από τις επικείμενες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα το ΤΕΕ διεκδίκησε και πέτυχε τη σύσταση υπηρεσίας Γενικού Επαγγελματικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) στο ΤΕΕ για όσους ασκούν τεχνικό έργο.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα να συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΤΕΕ και υπουργείων, φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, της αυτοδιοίκησης, ΝΠΙΔ κλπ σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων, προγραμμάτων ανάπτυξης, εκπόνησης μελετών και δημοπράτησης έργων πανελλαδικής εμβέλειας. Στόχος είναι το ΤΕΕ να αναλάβει ουσιαστικό υποστηρικτικό ρόλο για την υλοποίηση προγραμματιζόμενων έργων, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν προτάσεις του ΤΕΕ, όπως η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, την προώθηση και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Υποδομών κ.α.

-Σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων, προγραμμάτων ανάπτυξης, εκπόνησης μελετών και δημοπράτησης έργων πανελλαδικής εμβέλειας, Υπουργεία, ή ευρύτερα το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και ν.π.ι.δ. τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Τ.Ε.Ε..

-Σχετικά με τις διαδικασίες ωρίμανσης έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύνδεσμοι δήμων, τα δίκτυα δήμων και περιφερειών του, οι περιφερειακές ενώσεις δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχουν ή συνιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι επιχειρήσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Τ.Ε.Ε..

Δημιουργία Τεύχους Οδηγιών Τ.Ε.Ε. (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) για θέματα προδιαγραφών μελετών και διαδικασίας αδειοδότησης.

Συντονισμό των ενεργειών και δράσεων αξιοποίησης και τεχνικής ωρίμανσης ακινήτων των παραπάνω φορέων με σκοπό την αξιοποίησή τους.

Σχεδίασμό παρατηρητηρίου και διαχείριση δεδομένων για την παρακολούθηση των δεικτών βιωσιμότητας των προτάσεων αξιοποίησης.
Δημιουργία τεχνικών οδηγιών, κατευθύνσεων και προτύπων τευχών διαγωνισμών σχετικά με την ωρίμανση ακινήτων περιουσίας των ανωτέρω φορέων.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου