Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Η Ψηφιακή Ελλάδα ολοένα και αναβαθμίζεται

 Ψηφιακά άλματα, τα οποία την κατατάσσουν στις χώρες με τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο, έκανε η Ελλάδα μέσα στο 2020! Στην προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξελιχθεί η χώρα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του Covid-19, η Ελλάδα ανέβηκε πέρυσι επτά θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας. Την επίδοση αυτή της χώρας αποτυπώνει το IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking, το οποίο αξιολογεί παγκοσμίως 63 οικονομίες στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Πλέον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 46η θέση της διεθνούς κατάταξης με τις πιο ανταγωνιστικές ψηφιακά οικονομίες, έναντι της 53ης θέσης που είχε το 2019 και το 2018 και της 50ής, όπου είχε βρεθεί το 2017.



Η άνοδος αυτή της εξασφάλισε μια θέση και στη λίστα των χωρών που μεταξύ 2019 και 2020 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Στη συγκεκριμένη λίστα ανήκουν επίσης οι Εσθονία, Κίνα, Βραζιλία, Κύπρος και Τουρκία.

Η αρχή της σύγχρονης ελληνικής «ψηφιακής επανάστασης» έγινε με την ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr, η οποία λειτουργεί πιλοτικά από το Σάββατο 21-3-2020 και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο.


Μέσω του gov.gr, το Δημόσιο αποκτά ένα νέο, ενιαίο, ψηφιακό πρόσωπο. Το gov.gr θα είναι στο εξής το μοναδικό σημείο από όπου θα παρέχονται όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους.Με ένα απλό «κλικ» από το κινητό ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι πολίτες μπορούν να έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις έως ιατρικές συνταγές, διπλώματα οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, ακόμα και ραντεβού με δημόσιους φορείς μέσω βιντεοκλήσεων!

Οπως έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το gov.gr είναι ένα δυναμικό έργο, στο οποίο προστίθενται διαρκώς υπηρεσίες και παράμετροι και μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα λειτουργήσει ως επιταχυντής. Το μεγάλο ψηφιακό άλμα της χώρας έρχεται να ενισχύσει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού που περιλαμβάνει συνολικά 448 έργα, 14 κατευθυντήριες γραμμές, έξι άξονες και ορίζοντα ως το 2025, ενώ διατρέχει συνολικά 17 τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου, που ξεκίνησε πατώντας γκάζι μέσα στην πανδημία, αποκτά οδικό χάρτη για τη μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα. Η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων το 20% θα κατευθύνεται σε ψηφιακά έργα (περί τα 6,4 δισ. ευρώ), είναι το μεγάλο στοίχημα των δημιουργών της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Ηδη από τα 448 έργα που θα ανεβάσουν πίστα… στο ψηφιακό μέλλον της χώρας, τα 105 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου