Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΣΑΥ ΦΑΥ για έργα οδοποιιας




Με το Π.∆. 305/96 , που αποτελεί την εναρµόνιση του Εθνικού µας ∆ικαίου µε την Oδηγία 92/57/ΕΟΚ, εισάγεται η σύνταξη Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (Σ.Α.Υ.) και του Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.)



Από τη φάση της µελέτης ο Γενικός Εργολάβος ή ελλείψει αυτού ο Κύριος του έργου έχει την ευθύνη και τη µέριµνα, σύµφ. µε το Π.∆. 305/96, για τη σύνταξη του Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ. Ο Συντονιστής µελέτης για θέµατα Α+Υ (άτοµο που ορίζεται όταν είναι παρόντα στο εργοτάξιο πολλά συνεργεία) συντάσσει και υπογράφει τα Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ. Συντονιστής µελέτης µπορεί να αναλάβει, ο έχων το δικαίωµα υπογραφής της συγκεκριµένης µελέτης, που υποβάλλεται για την έκδοση της οικοδοµικής αδείας. 

Αν δεν απαιτείται Συντονιστής, µπορεί ο µελετητής ή άλλο άτοµο µε τα προσόντα που του δίνουν το δικαίωµα υπογραφής της συγκεκριµένης µελέτης του έργου, να αναλάβει την παραπάνω υποχρέωση, µετά από έγγραφη ανάθεση του Γεν Εργολάβου ή ελλείψει αυτού του Κυρίου του έργου. Η αρχή της ευθύνης του Εργοδότη Π∆ 17/96 παραµένει Ο ορισµός των Συντονιστών δεν επηρεάζει αυτήν την αρχή, δεν απαλλάσσει τους εργοδότες από την ευθύνη τους. Την κατά νόµο ευθύνη για τυχόν παράλειψη κατάρτισης του Σ.Α.Υ. ή Φ.Α.Υ. έχει το πρόσωπο που όρισε το Συντονιστή , δηλ ο Γεν . Εργολάβος ή ο Κύριος του έργου, όταν δεν υπάρχει Γεν. Εργολάβος. 

Σκοπός της διάταξης αυτής είναι να επαγρυπνούν τα πρόσωπα αυτά και να µεριµνούν για την κατάρτιση των Σ.Α.Υ και Φ.Α.Υ. Ο Συντονιστής στη φάση της εκτέλεσης του έργου πρέπει να έχει τα προσόντα του Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.), όπως αυτά προβλέπονται από τα Π.∆.294/88, Π.∆.17/96 και Ν.1568/85 (συνεκτιµάται η κατηγορία του έργου και ο αριθµός εργαζοµένων) και αποδελτιώνονται στον παρακάτω πίνακα. Μπορούν να του ανατεθούν και καθήκοντα Τ.Α. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος δεν συµψηφίζεται αλλά υπολογίζεται και εκτελείται ανεξάρτητα. Για τον Συντονιστή εκτέλεσης δεν προβλέπεται ελάχιστος χρόνος απασχόλησης αλλά αυτός εξαρτάται από το είδος, τον όγκο, τις ιδιαιτερότητες και τους ειδικούς κινδύνους του έργου και πρέπει να καθορίζεται ρητά στην σύµβαση ανάθεσης των καθηκόντων του. Από τα κύρια καθήκοντα του Συντονιστή εκτέλεσης του έργου είναι : Η εφαρµογή και αναπροσαρµογή του Σ.Α.Υ. καθώς και η ανάλογη ενηµέρωση του Φ.Α.Υ., σε συνάρτηση µε την εξέλιξη των εργασιών και τυχόν τροποποιήσεις 

Κατεβάστε από εδώ σχετικό υπόδειγμα σε μορφή MS Word (.docx) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου