Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Μετρήσεις στο Autocad II


Όταν πρόκειται να κάνουμε μετρήσεις σε εκτυπωμένο σχέδιο , ένα κλιμακόμετρο και ένα σημειωματάριο είναι η ενδεδειγμένη λύση εκτός και αν υπάρχει πρόσβαση σε scanner σχεδίων αλλά και σε σχετικό λογισμικό που θα μετατρέψει την εικόνα που έδωσε το scanner σε διανυσματική μορφή κατανοητή από το Autocad .

Όταν το σχέδιό μας είναι σε μορφή dwg ή dxf , τα πράγματα είναι απλούστερα δεδομένου ότι μπορούν - με τις κατάλληλες γνώσεις - να γίνουν μετρήσεις πάνω στο σχέδιο και τα όποια αποτελέσματα (γραμμικά , επιφανειακή ή μέτρηση ) να αντιγραφούν σε κάποιο clipboard ώστε να επικολληθούν στο Excel ή να υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα (στο πρόγραμμα) ώστε τα όποια μετρητικά αποτελέσματα να "πάνε" αυτόματα στο Excel .


H VBA του Autocad , είναι μία ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού (στις πρόσφατες εκδόσεις είναι ξεχωριστό αρχείο που εγκαθίσταται μόνο εφόσον ενδιαφερόμαστε για την VBA ) ,  η οποία δίνει πρόσβαση στα σχεδιαστικά αντικείμενα του Autocad .  Έτσι , μπορούμε να αθροίσουμε όλες τις επιφάνειες που βρίσκονται σε συγκεκριμένο layer . Ή όλα τα μήκη τα οποία έχουν σχεδιαστεί με lines , polylines , arcs , ellipses και βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο , ή όλα τα blocks που το όνομά τους αρχίζει από συγκεκριμένα γράμματα και βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο layer . Συνήθως , σε καλά οργανωμένα σχέδια , δεν υπάρχει νόημα να αναζητά το πρόγραμμα σχεδιαστικά αντικείμενα σε ΟΛΑ τα layers του σχεδίου .

Το σκεπτικό που αναλύθηκε στην προηγούμενη παράγραφο , υποθέτει ότι το σχέδιο έχει κάποια υποτυπώδη οργάνωση , ότι τα ομοειδή αντικείμενα βρίσκονται στο δικό τους layer και ότι οι επιφάνειες που πιθανόν να θέλουμε να εμβαδομετρήσουμε και να αθροίσουμε εν τέλει τα εμβαδά τους βρίσκονται επίσης σε δικό τους layer . Σχέδια στα οποία όλα τα σχεδιαστικά αντικείμενα είναι στο layer 0 , είναι εξαιρετικά δύσκολα να τα διαχειριστούμε για να κάνουμε μετρήσεις πάνω τους .

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα γενικό σχέδιο και θέλουμε να εμβαδομετρήσουμε μόνο τα οικόπεδα τα οποία προορίζονται για κοινόχρηστους χώρους . Αν τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται σε ξεχωριστό (δικό τους layer) , τα πράγματα είναι απλά . Αν όχι , δημιουργούμε ένα layer ΚΧ και πριν ξεκινήσουμε καταγραφή και μετρήσεις μεταφέρουμε εκεί όλα τα κλειστά σχήματα που αντιστοιχούν σε εμβαδά οικοπέδων τα οποία προορίζονται για κοινόχρηστους χώρους . Μετά , ο αυτόματος υπολογισμός των εμβαδών τους είναι απλή υπόθεση μέσω κατάλληλου προγράμματος VBA το οποίο θα αθροίζει όλα τα εμβαδά των κλειστών polylines που βρίσκονται σε συγκεκριμένο layer .

Μετά το ενδιαφέρον που δείξατε όλοι εσείς οι αναγνώστες/ριες και επισκέπτες/ριες , ξεκίνησε ήδη η δημιουργία σχετικών προγραμμάτων παραδειγμάτων που θα βοηθήσουν στις αυτοματοποιημένες μετρήσεις κατευθείαν πάνω στα σχέδια του Autocad . Σύντομα  θα υπάρχει διαθέσιμο πρόγραμμα για να κατεβάσετε και να πειραματιστείτε . 

Έλαβα e-mail που μου έδωσαν ιδιαίτερη χαρά . Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου